Dietetyczne kotlety z kurczaka i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak wrzucić do garnka na rozgrzane masło, cały czas mieszając. Poczekać aż zmniejszy swoją obojętność, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i znów zamieszać kilka razy. Zdjąć z gazu do wystudzenia.
2.Piersi pokroić w kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuścić również cebulę. Do gotowej masy dodać jeszcze startą marchewkę (na grubych okach), 2 jaja i płatki owsiane.
3.Do wymieszanej masy dodać ostudzony szpinak. Całość doprawić solą i pieprzem (można również dodać inne przyprawy wg uznania). Znów dokładnie zamieszać.
4.Formujemy małe kotlety i rozkładamy na blaszkę (nie smarujemy jej niczym). Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut, w 180 stopniach (w połowie pieczenia warto obrócić kotlety na drugą stronę).
Komentarze