Dietetyczne ciasto ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Dokładnie wypłukać ryż. Do garnka wlewamy 1 l mleka, dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy, cynamon, starta skórkę z cytryny mieszamy i gotujemy. Wypłukany ryż dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy aby nie przypalił się. Zmniejszamy ogień i na małym ogniu gotujemy (tak aby mleko bulgotało) ok 30 min. aż ryż będzie miękki co jakiś czas mieszając.
Krok 2
Pod koniec gotowania ryżu dodajemy Ksylitol, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Do garnka wlewamy białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo jogurt grecki cały czas miksując.
Krok 4
Pozostała ilość mleka 300 ml podgrzewamy i wrzątkiem zalewamy agar-agar lub żelatynę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie dodajemy do ryżu i całość dobrze mieszamy.
Krok 5
Wbijamy żółtka i ponownie całość mieszamy. Małymi partiami dodajemy masę ubitą z białek i jogurtu cały czas miksując.
Krok 6
Formy np. keksówki wykładamy papierem do pieczenia lub folią i wylewamy do nich ciasto dodając posiekane i odsączone owoce. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na całą noc.
Komentarze