Dietetyczne ciasto porzeczkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Połączenie dobrego smaku z bogatymi w wartości odżywcze składnikami.

Składniki:

  • ● 6 jajek
    ● 6 łyżek mleka (można użyć mleka o niskiej zawartości tłuszczu)
    ● 35 dag mąki pszennej razowej (np. żytniej)
    ● 10 dag margaryny
    ● 15 dag masła
    ● 12 dag brązowego cukru
    ● 5 dag białego cukru
    ● 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● szczypta soli
    ● cukier puder do posypania
    ● ok. 30 dag porzeczek

Dietetyczne ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło miksujemy z margaryną i cukrami. Powoli mieszając, dodajemy jajka, a następnie wlewamy mleko. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy, mieszając.
  • 2. Porzeczki myjemy i dokładnie osuszamy. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Wlewamy do blaszki (31x23 cm). Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Studzimy.
  • 3. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy