Dietetyczne żytnie bułeczki

4.49 (188 ocen)

Lekkie, smaczne, zdrowe

Składniki:

  • Składniki:
    650 g mąki pełnoziarnistej żytniej
    2 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    35 g świeżych drożdży
    3 jajka
    2 łyżki stopionego masła
    1 łyżeczka soli
    mąka pszenna do podsypywania
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Dietetyczne żytnie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto. Powinno mieć kleistą konsystencje. Posypać ciasto po wierzchu delikatnie pszenną mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aby wyrosło. Z ciasta odrywać kawałki i formować bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. przez 30 minut.

    Z podanej ilości wychodzi około 12- 14 bułeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować