Dietetyczna sałatka z pieczonym kurczakiem i marynowaną cukinią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sałatka, w której jedynym tłuszczem jest odrobina oliwy dodana do sosu. No i odrobina w żółtym serze - wybrałam lekki i delikatny. Kurczaka upiekłam, a cieniutko pokrojoną cukinię zamarynowałam wcześniej w soku z cytryny. Do tego sałata lodowa i wspaniały słodko-pikantny sos.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 1 osobę:
    Mięso:
    1 mały filet z kurczaka
    mieszanka ziół prowansalskich
    duża szczypta soli
    Cukinia:
    ok. 5 cm świeżej cukinii, niezbyt grubej
    kilka łyżek soku z cytryny
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    Poza tym:
    kawałek sałaty lodowej
    2 plastry delikatnego żółtego sera
    Sos:
    1 łyżeczka musztardy bawarskiej
    szczypta ciemnego cukru
    szczypta soli
    2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Dietetyczna sałatka z pieczonym kurczakiem i marynowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Umytą cukinię kroję w cieniutkie plastry, przekładam do miski. Wlewam sok z cytryny, dodaję sól i pieprz. Mieszam i odstawiam na pół godziny.
    Umyte i oczyszczone mięso nacieram mieszanką ziół i lekko oprószam solą, po czym zawijam w folię aluminiową i piekę przez 35 minut w 190 stopniach C. Upieczone kroję w skośne plastry.
    Sałatę lodową rwę w kawałki i wykładam nią dno talerza, dookoła układam kilka zwiniętych plastrów cukinii. Na porwanej sałacie lodowej układam kawałki sera, na nich kurczaka, uzupełniam talerz zwiniętymi plasterkami cukinii. Oprószam pieprzem.
    Mieszam musztardę z cukrem i szczyptą soli, dolewam wodę i oliwę, mieszam do uzyskania gładkiego sosu. Polewam sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować