200g makaronu pełnioziarnistego spaghetti
- 300 g mięsa mielonego
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 1 puszka pomidorów (450g)
- 2 łodygi selera naciowego
- pół czerwonej słodkiej papryki
- 2 małe lub jedna duża papryczka czerwona chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz ziołowy, cząber, bazylia do smaku
Diabelskie spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajcie, że ma być ugotowane al dente. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę, seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki . To samo robimy ze słodką papryką. Chili kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i cieniutko kroimy w kosteczkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Wszystko smazymy jakieś 5 min po czym dodajemy mięso i dalej smażymy. Kiedy mięsko będzie prawie gotowe dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam
Komentarze