DIABELSKIE OGÓRKI

5 (149 ocen)

Doskonały dodatek do dań mięsnych,kanapek.Pokrojone w grubsze plastry bardzo ładnie prezentuje się na stole.Jest to dodatek dla osób lubiących ostre wrażenia smakowe.

Składniki:

  • 1 gł.młodej kapusty średniej
    6-7 szt ogórków wężowych
    1i 1/2 strąka papryki czerwonej
    3 papryczki chilli
    1/2 l.octu 10%
    1i1/2 szk.cukru
    4 łyżki soli
    1i1/2 l.soku wytworzonego z kapusty /ewentualnie uzupełnić wodą do wymaganej ilości/
    2 łyżeczki ostrej papryki mielonej.
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Diabelskie ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • diabelskie ogórki 1. Kapustę,papryki oczyścić,umyć.Kapustę drobno poszatkować,paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę,a chilli w krążki.
  • diabelskie ogórki 2. Całość przełożyć do miski,przesypać 2 łyżkami soli,wymieszać,przykryć i odstawić na min.6 godz.w chłodne miejsce.
  • diabelskie ogórki 3. Ogórki umyć,ściąć końcówki i pokroić na 8 cm.słupki.Za pomocą metalowej rurki / ja posłużyłam się lejkiem do nadziewania kiełbasy /wydrążyć gniazda nasienne.
  • diabelskie ogórki 4. Kapustę odcisnąć z wytworzonego soku i napełnić nią dość ciasno wydrążone ogórki.
  • 5. Ułożyć je pionowo w słoiczkach.
  • diabelskie ogórki 6. Wyciśnięty sok przelać do garnka,ewentualnie uzupełnić wodą aby otrzymać 1i1/2 l. płynu,wsypać cukier,sól,ostrą paprykę mieloną,oraz ocet i gotować na wolnym ogniu około 10 min.usuwając wytworzone szumki.
  • diabelskie ogórki 7. Gorącą zalewą zalać ułożone w słoikach ogórki,zakręcić i gotować około 10 min.
  • 8. Za pasteryzowane słoiki pozostawić do przestudzenia i odstawić na min.7 dni w chłodne miejsce aby nabrały odpowiedniego smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować