Doskonały dodatek do dań mięsnych,kanapek.Pokrojone w grubsze plastry bardzo ładnie prezentuje się na stole.Jest to dodatek dla osób lubiących ostre wrażenia smakowe.
Składniki:
1 gł.młodej kapusty średniej
6-7 szt ogórków wężowych
1i 1/2 strąka papryki czerwonej
3 papryczki chilli
1/2 l.octu 10%
1i1/2 szk.cukru
4 łyżki soli
1i1/2 l.soku wytworzonego z kapusty /ewentualnie uzupełnić wodą do wymaganej ilości/
2 łyżeczki ostrej papryki mielonej.
Diabelskie ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę,papryki oczyścić,umyć.Kapustę drobno poszatkować,paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę,a chilli w krążki.
2.Całość przełożyć do miski,przesypać 2 łyżkami soli,wymieszać,przykryć i odstawić na min.6 godz.w chłodne miejsce.
3.Ogórki umyć,ściąć końcówki i pokroić na 8 cm.słupki.Za pomocą metalowej rurki / ja posłużyłam się lejkiem do nadziewania kiełbasy /wydrążyć gniazda nasienne.
4.Kapustę odcisnąć z wytworzonego soku i napełnić nią dość ciasno wydrążone ogórki.
5.Ułożyć je pionowo w słoiczkach.
6.Wyciśnięty sok przelać do garnka,ewentualnie uzupełnić wodą aby otrzymać 1i1/2 l. płynu,wsypać cukier,sól,ostrą paprykę mieloną,oraz ocet i gotować na wolnym ogniu około 10 min.usuwając wytworzone szumki.
7.Gorącą zalewą zalać ułożone w słoikach ogórki,zakręcić i gotować około 10 min.
8.Za pasteryzowane słoiki pozostawić do przestudzenia i odstawić na min.7 dni w chłodne miejsce aby nabrały odpowiedniego smaku.
Komentarze