Dewolaje w sosie chrzanowym

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

To łatwe do przyrządzenia mięso świetnie smakuje z lekko ostrym sosem

  • 30 min

Składniki:

  • ● 8 pojedynczych filetów z kurczaka
    ● kostka masła
    ● 2 jajka
    ● bułka tarta
    ● 1 kg ziemniaków
    ● 2 łyżki świeżego startego chrzanu
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● gałka muszkatołowa
    ● sól, pieprz
    ● szczypta cukru
    ● 1/2 kostki bulionowej
    ● 2 łyżki gęstej śmietany
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dewolaje w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dewolaje w sosie chrzanowym 1. Filety myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem i rozbijamy. Na każdym układamy
    grube paski masła. Ciasno
    zwijamy w roladki. Obtaczamy
    w rozkłóconych jajkach, a następnie
    w bułce tartej. Smażymy
    na rozgrzanym tłuszczu na
    złoty kolor.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w plasterki. Smażymy
    na złoto.
  • 3. Kostkę bulionową rozpuszczamy
    w wodzie, wlewamy do
    tłuszczu ze smażenia mięsa.
    Dodajemy chrzan, sól, pieprz,
    cukier, szczyptę gałki oraz sok
    z cytryny. Zagotowujemy. Dodajemy
    śmietanę, mieszamy,
    chwilę gotujemy. Dewolaje podajemy
    z usmażonymi ziemniakami
    i sosem.

Porady

● Rozbite filety z masłem należy zwinąć jak gołąbki. Dzięki temu masło nie wypłynie podczas smażenia kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować