Na taki deserek dwa razy nie trzeba zapraszać:). Orzeźwiający, porzeczkowy środek oraz michałkowy spód sprawia, że deser znika bardzo szybko. Jak najbardziej polecam takie połączenie! Smacznego!
Składniki:
Składniki na 4 sztuki
Spód:
• 7-8 dag herbatników,
• 9 cukierków michałki (u mnie mieszanka białe i czekoladowe),
Wierzch:
• około 6 herbatników,
• świeże owoce do dekoracji
Porzeczkowo-jogurtowy środek:
• 180 gram czarnej porzeczki,
• 1 łyżka cukru,
• 400 gram jogurtu naturalnego (1 duży),
• 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego,
• 4,5 łyżeczki żelatyny,
Deserki porzeczkowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
Herbatniki przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukierki. Całość ugniatamy do rozkruszenia i połączenia składników.
2.Otrzymaną masę dzielimy na 4 części. Wykładamy nią dna przygotowanych obręczy.
3.ŚRODEK:
Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito. W ten sposób otrzymałam 0,5 szklanki musu porzeczkowego. Gotowy mus studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki). Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy do niego mus i miksujemy.
4.Następnie wlewamy mleko skondensowane. Po wymieszaniu składników wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
5. Gotową masę wylewamy do przygotowanych obręczy.
6.WIERZCH:
Herbatniki rozkruszamy. Tak przygotowane wykładamy na wierzch deserków. Całość odstawiamy do chłodu na około 2 godziny, by środek dobrze zastygł.
Gotowe deserki delikatnie wyciągamy, dekorujemy świeżymi owocami i podajemy
Komentarze