Owoc kaki czyli persymona jest słodziutki i po zmiksowaniu ma kremową konsystencję za którą dzieci przepadają. Jest on doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik.
4.5 (171 ocen)
Porady
Owoce kaki mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych - od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony. Persymona cierpka nadaje się do jedzenia dopiero wtedy, kiedy dojrzeje i zmięknie (w konsystencji powinna przypominać galaretkę). Podczas kupowania wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie powinno się kupować persymony bez zielonych liści na wierzchołku. Jeżeli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej jest je kupić twardsze i zostawić, by dojrzały. Deser dla dzieci od 6 miesiąca
Komentarze