DESER SEROWY Z TRUSKAWKAMI I CZEKALADĄ

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Deser jest pyszny. Ładnie się prezentuje na stole i jest bardzo prosty w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • • 250 ml kremówki
    • 1 łyżka kakao
    • 10 dag gorzkiej czekolady
    • 250 dag serka mascarpone
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
    • 25 dag truskawek
    • 5 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser serowy z truskawkami i czekaladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 150 ml kremówki ubij na sztywno i połącz z 1 łyżką kakao. Masę rozłóż do 4 pucharków.
  • 2. Pozostałą kremówkę wlej do rondelka, wrzuć pokruszoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu, aż się rozpuści. Przestudź ją i rozlej do pucharków.
  • 3. Żółtka umieść w miseczce, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Utrzyj w kąpieli wodnej na gładką masę. Dodaj do serka mascarpone i starannie wymieszaj. Kilka łyżek odłóż do dekoracji. Resztę masy serowej porozkładaj do pucharków.
  • 4. Galaretkę rozpuść w 250 ml wody. Truskawki oczyść i pokrój w kostkę. Ułóż na masie serowej i polej tężejącą galaretkę. Deserki udekoruj odłożoną masą z mascarpone, połówkami truskawek, płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni i listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować