Deser ryżowy na mleku z makiem i jabłkami w karmelu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo łatwy, smaczny i do tego nie drogi w wykonaniu deser.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 torebka ryżu
    - 0,5 litra mleka
    - 4 - 5 łyżek miodu
    - 2 jabłka
    - 2- 3 łyżeczki cynamonu
    - 1/3 szklanki cukru
    - 3 łyżki śmietany
    - gotowa masa makowa z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser ryżowy na mleku z makiem i jabłkami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Ryż gotujemy ok. 5 min, odcedzamy, po czym przesypujemy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy, a następnie dodajemy miód. Zmniejszamy gaz, przekrywamy lekko garnek i gotujemy przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu powstania konsystencji przypominającej budyń.

    - Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, którą posypujemy cynamonem.

    - Cukier karmelizujemy w garnku z grubym dnem. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Wsypujemy jabłka i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki długo mieszając.

    - Przygotowany ryż nakładamy do naczynia i przykrywamy go masą makową i jabłkami, proporcje wedle gustu. Najlepiej podawać od razu,natomiast na zimno jest również bardzo dobre.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować