Deser Rafaello z brzoskwiniami

4.5 (187 ocen)

Deser Rafaello z brzoskwiniowym akcentem. Dobry na każdą okazję!

Składniki:

  • Krem kokosowy z białej czekolady:
    250 g śmietanki kremówki 30%
    200 g serka mascarpone
    200 g białe czekolady, posiekanej
    60 g wiórków kokosowych
    2 łyżki likieru kokosowego, np. Amaretto

    Dodatkowo:
    słoiczek niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego, najlepiej z kawałkami owoców
    30 g płatków migdałowych do dekoracji
    pralinki Rafaello do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello

Deser rafaello z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem kokosowy z białej czekolady: 50 g śmietanki kremówki 30% podgrzać na małym ogniu. Gdy będzie ciepła, ale nie gorąca dodać do niej posiekaną białą czekoladę i mieszać, aż się roztopi. W razie potrzeby podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na małym ogniu, by ułatwić rozpuszczanie. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec serek mascarpone, likier, wiórki kokosowe oraz przestudzoną białą czekoladę. Wszystko krótko zmiksować do uzyskania puszystego kremu. Na dno 4-6 pucharków lub szklanek wyłożyć po ok. 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Na dżem nałożyć krem kokosowy. Deserki posypać płatkami migdałowymi i udekorować pralinkami Rafaello. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować