Deser naleśnikowy z podwójnym nadzieniem

0 (0 ocen)

Zawijany deser naleśnikowy skrywa nie tylko dwa rodzaje naleśników ale również dwa inne nadzienia, które idealnie ze sobą się komponują... Podwójna rozkosz!

Składniki:

  • Naleśniki:
    3 szklanki mleka
    4 jajka
    1,5 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    3 łyżki oleju
    2 łyżki kakao
    szczypta soli

    Nadzienie:
    250g masy makowej
    pół szklanki wiśni mrożonych lub drylowanych ze słoika
    250g twarogu mielonego
    50g rodzynków
    1 opakowanie cukru wanilinowego

    Do dekoracji:
    czekolada czarna lub gorzka
    cukier puder
    listki mięty
    opcjonalnie świeże owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Deser naleśnikowy z podwójnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0twee9m 1. Ciasto naleśnikowe: zmiksuj w misce jajka do osiągnięcia jasnego koloru. Wlej szklankę mleka, wysp cukier i sól, miksując przez cały czas. Stopniowo do tej masy dodawaj mąki. Jak wyjdzie jednolita masa dolej resztę mleka i olej. Powstałą masę naleśnikową podziel na dwie części - do jednej części dodaj rozcieńczone w małej ilości ciepłej wody, kakao. Usmaż naleśniki.
  • 2. Gotowy biały naleśnik posmaruj gotową masą makową i posyp wiśniami. Na wierzch wyłóż kakaowy naleśniki i posmaruj twarogową masą. Posyp rodzynkami. Zawiń naleśniki.

Porady

Naleśniki można podpiec w piekarniku, smakują również na zimno. Udekoruj przed podaniem rozpuszczoną na bani wodnej czekoladą, posyp cukrem pudrem. Możesz także udekorować listkami świeżej mięty i owocami wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować