deser mleczny z szałwią hiszpańską (chia) z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

lekki deser z nasionami chia i sosem żurawinowym

Składniki:

  • na 2 porcje:
    czubata łyżka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
    szklanka mleka
    opcjonalnie miód

    sos żurawinowy:
    szklanka świeżej żurawiny
    miód do smaku ja dałam 4 łyżki, można wiecej
    szczypta soli himalajskiej

    mięta do ozdoby

Deser mleczny z szałwią hiszpańską (chia) z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasiona namaczamy w mleku, mieszamy i odstawiamy na noc.
  • 2. Żurawinę wsypujemy na patelnię, dodajemy szczyptę soli i 4 łyżki miodu. Smażymy do momentu, aż żurawina przestanie strzelać. Próbujemy do smaku i ewentualnie dosładzamy do smaku.
  • 3. Pudding chia przekładamy do miseczek. Polewamy obficie sosem żurawinowy. Ozdabiamy miętą.

Komentarze

Podobne przepisy