Deser karmelowo-orzechowy

4 (1 ocen)

  • 35 min

Prosty i słodziutki deser dla łakomczuchów

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    Mleko-700 ml
    Cukier-6 łyżek
    Orzechy laskowe-3/4 szklanki
    Mąka ziemniaczana- 2-3 łyżki
    Ekstrakt waniliowy
    Gorzka czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser karmelowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Orzechy prażę na suchej patelni przez około dwie minuty. Usuwam skórkę i siekam. Pół litra mleka wlewam go garnuszka, dodaję 2 łyżki cukru, parę kropli ekstraktu z wanilii i orzechy, gotuję całość przez 5 minut, zdejmuję z ognia, teraz czas na karmel. Resztę cukru i 4 łyżki wody podgrzewam, nie mieszam, ewentualnie lekko potrząsam garnuszkiem z grubym dnem. Gdy karmel nabierze złotej barwy, zalewam go mlekiem z orzechami i gotuję aż karmel się rozpuści. W reszcie mleka rozpuszczam mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, dolewam do mleka -chwilę gotuję. Krem chłodzę, przed posypaniem posypuję gorzką czekoladą i odrobiną orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować