Deser jogurtowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W gorącej wodzie rozpuszczam galaretkę malinową lub żelatynę ( zależy od gustu; galaretka jest dla tych którzy wolą mocny smak malin, wówczas nie trzeba dodawać cukru; zaś żelatyna da strukturę deserowi, ale nie będzie dawała smaku). Część malin zostawiam do dekorcji, resztę rozdrabniam blenderem. Dodaję jogurt natuarlny , cukier i wszystko miskuję. Przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewam do masy jogurtowej. Mieszam wszystko i przelewam do miseczek, foremek, kubeczków, dowolnej formy, dekoruję malinami, które częściowo zatapiam w masie, a częściowo pozostawiam na powierzchni. Foremki wstawiam do lodówki. Stężały i chłodny deser podaję jako małe co nie co do zjedzenia między posiłkami, z biszkoptami dla dzieci. Dla dorosłych jako deser polany kroplą nalewki malinowej, polecam.
Komentarze