Deser jogurtowo – truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Proponuje pyszny deser jogurtowo – truskawkowy z owsianym chipsem. I od razu lepiej.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek mrożonych
    3 łyżki brązowego cukru
    1/4 szkl.wody
    3 łyżki nasion chia
    200 ml jogurtu naturalnego
    3 łyżki płatków owsianych
    1,5 łyżki miodu

Deser jogurtowo – truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser jogurtowo - truskawkowy 1. Truskawki zasypujemy cukrem, dolewamy wody i podduszamy do wytworzenia gęstego sosu. Po wystudzeniu blendujemy. Do jogurtu dodajemy chia, odstawiamy na 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wkładamy do lodówki na 4,5 godzin. Płatki prażymy na suchej patelni do momentu aż zmienią kolor na lekko brązowy dodajemy miód i energicznie ruszamy patelnią, żeby wszystko się połączyło. Przekładamy na papier do pieczenia, rozkładamy cienką warstwą. Po wystudzeniu odcinamy po kawałku. Najlepsze to te chipsy. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy