Niebanalne połączenie słodkiego likieru, gruszki i orzechów, w sam raz na zimowe wieczory.
30 min
Składniki:
Składniki: (na 6 porcji)
- 30 dag ciastek maślanych
- 125 ml likieru Amaretto
- 3 duże gruszki
- 20 dag obranych orzechów arachidowych
- 5 dag masła
- 25 dag cukru
- 25 dag mąki pszennej
- szczypta przyprawy do ciasteczek korzennych
Deser gruszkowy z amaretto i posypką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy 6 małych foremek do zapiekania i smarujemy je masłem.
Do miseczki wlewamy likier, namaczamy w nim po kolei ciasteczka i kruszymy je w taki sposób, aby powstała na dole naczynia warstwa.Pozostałości likieru rozlewamy po równo do miseczek
2.Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na 4 części, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Układamy na ciasteczkach i delikatnie posypujemy przyprawą do ciasteczek korzennych
3.Orzechy mielimy na drobno, dodajemy cukier i mąkę. Rozgniatamy wszystko w taki sposób, aby powstała krucha posypka, którą dekorujemy gruszki. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st C przez około 20 minut
Porady
Do posypki można również dodać kilka kropel Amaretto, wtedy deser jest bardziej aromatyczny.
Komentarze