Deser-domowe ptasie mleczko. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem do smaku.
2.Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier waniliowy.
3.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić.
4.Do śmietany dodać żelatynę i ubite białka, dokładnie wymieszać.
5.Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą.Wyłożyć przygotowaną masę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
6.Czekoladę stopić w kąpieli wodnej,trochę przestudzić.Stężone ptasie mleczko wyjąć z formy ,pokroić i polać rozpuszczoną czekoladą.Odstawić do lodówki aby czekolada zastygła.
Porady
Jeżeli do masy dodamy trochę soku z cytryny,to będziemy mieli cytrynowy smak.
Komentarze