Deser-domowe ptasie mleczko.

4.5 (170 ocen)

Delikatne w smaku,na pewno lepsze niż kupne.

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
    2 białka
    cukier puder do smaku
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki żelatyny
    1 czekolada mleczna (10 dag)
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Ptasie mleczko Desery

Deser-domowe ptasie mleczko. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem do smaku.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier waniliowy.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić.
  • 4. Do śmietany dodać żelatynę i ubite białka, dokładnie wymieszać.
  • Gotowa masa. 5. Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą.Wyłożyć przygotowaną masę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Gotowe. 6. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej,trochę przestudzić.Stężone ptasie mleczko wyjąć z formy ,pokroić i polać rozpuszczoną czekoladą.Odstawić do lodówki aby czekolada zastygła.

Porady

Jeżeli do masy dodamy trochę soku z cytryny,to będziemy mieli cytrynowy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować