Deser brzoskwiniowy z kremem budyniowym

4.5 (175 ocen)

Idealny deser dla tych co lubią brzoskwinie i budyń.

Składniki:

  • 1/2 paczki biszkoptów
    1 puszka brzoskwiń
    2 budynie waniliowe
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    1/2 kostki masła
    sok z połowy cytryny
    kieliszek wódki
    100 ml wody
    3 łyżki galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser brzoskwiniowy z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser brzoskwiniowy z kremem budyniowym 1. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Do połowy szklanki wlać syrop z brzoskwiń i wymieszać z budyniami. Mleko z cukrem zagotować. Wlać budyń. Gotować aż zgęstnieje. Wystudzić często mieszając aby nie powstał kożuch.Masło utrzeć do białości. Dodawać po łyżce budyniu i soku z cytryny. Miksować tak długo aż powstanie gładki krem. 100 ml gorącej wody rozpuścić galaretkę, wystudzić. Brzoskwinie włożyć do blendera i zmiksować aby powstał mus. Wystudzoną galaretkę dodać do musu brzoskwiniowego i wymieszać. Napełnić syropem z brzoskwiń 1/3 szklanki i dodać wódkę wymieszać.Biszkopty pokruszyć. Krem nałożyć do szprycy z ozdobną końcówką. Do pucharków dać pokruszone biszkopty, skropić sokiem z wódką, na to położyć mus a na mus krem, i tak do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Smacznego!

Porady

Masło którego użyłam miało 170 g natomiast biszkopty kupione miały 200 g. Ilość cukru dodanego do budyniu można zwiększyć lub zmniejszyć według własnego smaku. Jeśli deser mają jeść dzieci to wódkę należy zastąpić sokiem z cytryny wymieszanym z syropem z brzoskwiń. Warstwy deseru można zmienić według własnego uznania np. biszkopty,krem, mus..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować