Deser bezowo - brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 25 godz. 50 min

Deser jest idealny na przyjęcia w gronie znajomych, goście zawsze są zachwyceni :)

  • 25 godz. 50 min

Składniki:

  • DO BEZY

    4 białka
    szczypta soli
    sok z wyciśniętej mandarynki (lub łyżeczka soku z cytryny)
    1,5 szklanki cukru pudru

    DODATKI DO DESERU

    puszka brzoskwini
    3 mandarynki
    bita śmietana
    listki świeżej bazylii do ozdoby

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Deser bezowo - brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe bezy 1. NAJPIERW NALEŻY PRZYGOTOWAĆ BEZY

    Białka z dodatkiem soli ubijamy tak aby powstała z nich sztywna piana.
    Gdy piana jest gotowa dodajemy sok z mandarynki lub cytryny i dalej ubijamy.
    Następnie dodajemy cukier puder (po jednej łyżeczce) tak aby konsystencja bezy nie miała żadnych grudek.
    Nasza beza będzie delikatnie lejąca, ale to nic nie szkodzi, po wypieczeniu nie będzie przesuszona.

    Gotowe "ciasto" nakładamy na blachę do pieczenia (ja zawsze formuję małe pojedyncze bezy, ale to nie ma znaczenia bo do deseru i tak le lekko kruszę)

    Bezy pieczemy 35-40 minut w temperaturze 140 ºC - Należy pilnować aby nie były surowe, ani zbyt przesuszone.


    Po wystudzeniu bezy przygotowujemy nasz deser.

    Jedną bezę delikatnie kruszymy i układamy na dnie szklanki.
    Na warstwę bezy nakładamy warstwę bitej śmietany.
    Na to układamy pokrojone dwie połówki brzoskwini oraz pokrojoną połowę mandarynki.
    Na warstwę owoców nakładamy warstwę bezy.
    Całość ozdabiamy warstwą bitej śmietany oraz listkiem bazylii.

    SMACZNEGO !



Porady

Jeśli nie czujesz się na siłach aby zrobić własną bezę zawsze możesz wykorzystać taką gotową ze sklepu. Wtedy czas przygotowania znacznie się skraca

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować