Deser zapiekany z truskawkami na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlać 5 łyżek mleka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozprowadzoną mąkę i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia (żeby nie zrobił się kożuch, możemy na wierzchu budyniu położyć plastikową folią spożywczą).
2.Przygotować 4 żaroodporne miseczki. Do każdej wkruszyć po 4 biszkopty i polać jedną łyżką likieru, przykryć waniliowym budyniem. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać je brązowym cukrem.
3.Miseczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (najlepiej, aby grzała tylko górna grzałka) i zapiekać około 5-6 minut, aż cukier się z karmelizuje. Deser możemy podawać na ciepło lub po przestygnięciu wstawić na godzinę do lodówki.
Komentarze