Deser zapiekany z truskawkami na biszkoptach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwy, przepyszny deser, idealny na upalne dni. Mało z nim pracy i świetnie smakuje na zimno. Bardzo soczysty, waniliowo – truskawkowy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biszkopty: 16 sztuk
    - likier wiśniowy lub amaretto: 4 łyżki
    - truskawski: 200 gramów
    - jasny, brązowy cukier (płaska): 4 łyżki
    - mleko: 1 szklanka
    - mąka ziemiaczana: 4 łyżeczki
    - cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser zapiekany z truskawkami na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać 5 łyżek mleka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozprowadzoną mąkę i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia (żeby nie zrobił się kożuch, możemy na wierzchu budyniu położyć plastikową folią spożywczą).
  • 2. Przygotować 4 żaroodporne miseczki. Do każdej wkruszyć po 4 biszkopty i polać jedną łyżką likieru, przykryć waniliowym budyniem. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać je brązowym cukrem.
  • 3. Miseczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (najlepiej, aby grzała tylko górna grzałka) i zapiekać około 5-6 minut, aż cukier się z karmelizuje. Deser możemy podawać na ciepło lub po przestygnięciu wstawić na godzinę do lodówki.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować