Doskonały przepis dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Deser jest łatwy w wykonaniu, nie wymaga skomplikowanych składników ani szczególnych zdolności. Smakuje jak sernik.
Deser na masie budyniowej z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wyścielić papierem śniadaniowym i pokryć jedną warstwą herbatników. 3 budynie zagotować na litrze mleka (żeby masa była gęstsza). Po ugotowaniu zdjąć z ognia i od razu wsypać 3 galaretki cytrynowe, energicznie mieszając aż powstanie jednolita konsystencja. Odstawić do wystudzenia, następnie wrzucić 1,5 kostki margaryny i wymieszać mikserem. Gotową masę wylać na blachę i przykryć warstwą herbatników. Można udekorować owocami. 2 galaretki truskawkowe (lub inne smaki wedle uznania) rozpuścić w litrze gorącej wody, wystudzić i gdy już będą tężeć wylać na wierzch. Blachę wstawić do lodówki i po kilku godzinach deser jest gotowy do spożycia. Smacznego :)
Komentarze