Deser w barawach narodowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus czerwony:
Truskawki umyć, obrać i pokroić, rabarbar tak samo (do tego przepisu użyłam mrożone truskawki). Wrzucić do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu aż zmięknie dodać łyżkę miodu, lub cukru brązowego. Cały czas mieszając. Jeśli preferujecie bardzo słodkie musy można dodać 2-5 łyżek miodu. Odstawić do wystygnięcia. Następnie jeśli owoce się dobrze nie rozmiękły może je zblendować.
Mus biały:
Twaróg przełożyć do miski i zlendować albo rozbić mikserem. Następnie dodać po łyżce serka homogenizowanego tak aż powstanie gęsta masa. Jeśli masa będzie za słodka można dodać 2 łyżki jogurt naturalnego co złagodzi nieco smak.
Wykonanie:
Do niskiej szklanki bądź pucharka do lodów kolejno wykładać masę czerwoną i biała.
Schłodzić w zamrażalniku przez 30 minut i można już jeść. Można również górę deseru udekorować mięta.
Porady
Można tak zrobić ze wszystkim owocami sezonowymi ja użyłam akurat tych. Można również dodać na spód jakieś biszkopty tak jak w przepisie na zdjęciu.
Komentarze