deser w barawach narodowych

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis ten powstał z myślą o mistrzostwach Euro 2012. Pychota.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 gram truskawek (mogą być mrożone)
    300 gram rabarbaru
    opakowanie twarogu
    1 serek homogenizowany waniliowy (może być też inny)
    1-2 łyżki jogurtu naturalnego
    łyżka miodu lub cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser w barawach narodowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser w barwach narodowych 1. Mus czerwony:
    Truskawki umyć, obrać i pokroić, rabarbar tak samo (do tego przepisu użyłam mrożone truskawki). Wrzucić do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu aż zmięknie dodać łyżkę miodu, lub cukru brązowego. Cały czas mieszając. Jeśli preferujecie bardzo słodkie musy można dodać 2-5 łyżek miodu. Odstawić do wystygnięcia. Następnie jeśli owoce się dobrze nie rozmiękły może je zblendować.
    Mus biały:
    Twaróg przełożyć do miski i zlendować albo rozbić mikserem. Następnie dodać po łyżce serka homogenizowanego tak aż powstanie gęsta masa. Jeśli masa będzie za słodka można dodać 2 łyżki jogurt naturalnego co złagodzi nieco smak.
    Wykonanie:
    Do niskiej szklanki bądź pucharka do lodów kolejno wykładać masę czerwoną i biała.
    Schłodzić w zamrażalniku przez 30 minut i można już jeść. Można również górę deseru udekorować mięta.

Porady

Można tak zrobić ze wszystkim owocami sezonowymi ja użyłam akurat tych. Można również dodać na spód jakieś biszkopty tak jak w przepisie na zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować