Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem

4.5 (194 ocen)

Skoro sezon truskawkowy jest otwarty to koniecznie trzeba zrobić taki deser.

Składniki:

  • Składniki na piankę :
    250 g serka mascarpone
    400 g jogurtu naturalnego
    1/2 szk słodkiej śmietany 18 %
    cukier do smaku
    50 - 60 g galaretki agrestowej
    1/2 szk gorącej przegotowanej wody

    Na galaretkę :
    ok. 300-350 g truskawek
    500 ml gorącej przegotowanej wody
    60 g galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W gorącej i przegotowanej wodzie rozpuścić galaretkę agrestową i schłodzić.
    Następnie do miski przełożyć mascarpone, jogurt i śmietanę, dodać trochę cukru i dokładnie zmiksować.
    Potem wlać chłodną ale płynną galaretkę, wymieszać i rozlać do szklanek ( u mnie 6 ).
    Szklanki wstawić do lodówki aby pianka się ścięła.
    Galaretkę truskawkową wymieszać z wodą i schłodzić.
    Umyte truskawki pokroić.
    Szklanki wyjąć z lodówki, ułożyć na piance truskawki i zalać galaretką.
    Szklanki ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jogurt Mascarpone Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować