Deser truskawkowy z kremówką

0 (0 ocen)

Deser zrobiony na bazie truskawek i gęstej śmietany z dodatkiem cukru waniliowego, ozdobiony listkami mięty..

Składniki:

  • Śmietana kremówka – ½ litra
    Truskawki – 70 dag
    Cukier – 6 łyżek
    Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
    Listki mięty

Deser truskawkowy z kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę kremówkę schłodzić i ubić z 2 łyżkami cukru oraz z cukrem waniliowym, odłożyć ze 2 łyżki a resztę śmietany zmiksować 5 sztukami oczyszczonych i umytych truskawek.
    Resztę truskawek też oczyścić z szypułek, opłukać, dodać do miksera, dodać cukier i razem wszystko zmiksować.
    Do niskich szklaneczek umieścić najpierw śmietanę zabarwioną lekko truskawkami , na wierzch mus truskawkowy i zrobić kleks ze śmietany. Można przed podaniem jeszcze troche schłodzić. Ozdobić miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy