Deser truskawkowa palisada z rurkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybki deser truskawkowy, najbardziej ucieszy chyba dzieci. W letni upalny dzień niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym.

  • 15 min

Składniki:

  • 300 g dojrzałych truskawek
    100 ml śmietany 30 % (schłodzonej)
    1 łyżka cukru pudru
    2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego
    1 łyżka soku z cytryny
    50 g czekolady + 1 łyżka mleka
    rurki puste w środku

Deser truskawkowa palisada z rurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Włożyć do blendera, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy (ilość dostosować do słodyczy posiadanych truskawek), rozdrobnić na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki by się schłodziła.
  • 2. Do śmietany dodać cukier puder, ubić na sztywną pianę (nie przebić, gdyż powstaną grudki masła).
  • 3. Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej).
  • 4. Szklanki lub pucharki o szerokim i prostym dnie napełnić do 1/2 wysokości masą truskawkową. Następnie powstawiać rurki, wypełnić przestrzenie między nimi bitą śmietaną.
  • 5. Do środka rurek wlewać łyżeczką roztopioną czekoladę, tak by smugi ściekały na zewnątrz.

Porady

Najlepiej podawać od razu, gdyż po dłuższym czasie rurki zanurzone w musie truskawkowym zmiękną i jedzenie rurką nie będzie możliwe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy