Delikatny sernik ze śliwkami

4.48 (155 ocen)

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik z naszymi ulubionymi śliwkami.

Składniki:

  • 1kg gotowego sera z wiadereczka
    5 jajek
    100g masła
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
    1 łyżka mąki pszennej

    ok 1/2 kg śliwek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Delikatny sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
    Masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Cały czas ucierając wbijać po 1 jajku, następnie dodawać ser. Na koniec wmieszać mąkę i proszek budyniowy. Tortownicę o śr. 24cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę serową.
  • 2. Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na pół. Ułożyć na serniku skórką do spodu. Piekarnik nagrzać do 180st. Po włożeniu sernika zmniejszyć temp do 150st. Piec 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na ok 1 godzinę. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).
    Podawać posypany cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Śliwki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować