delikatny sernik z kawą i kardamonem

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Połączyłam smak kawy, kardamonu i czekolady. Całość wyszła lekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego upiec biszkopt i ser a drugiego dnia przełożyć.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    2 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem kawowy:
    250 g mascarpone
    300 ml śmietanki kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    szczypta kardamonu
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    szczypta cynamonu
    1/2 łyżeczki kawy mielonej
    na sernik:
    1 kg sera na sernik
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 opakowania budyniu waniliowego
    1/2 szklanki oleju
    skórka z 1/2 cytryny
    na wierzch:
    300 ml śmietanki kremówki
    1 opakowanie śmietan-fixu
    kilka kostek gorzkiej czekolady
    łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Kawy

Delikatny sernik z kawą i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Następnie dodawać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przelać do foremki i piec w 180*C około 20 minut.
  • 2. Przygotować blat serowy:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę i nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać proszek budyniowy, wlać olej, dodać skórkę cytrynową i zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Przełożyć do foremki w której piekł się biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Wystudzić.
  • 3. Przygotować masę kawową:
    Kawę zalać niewielką ilością wrzątku, dosłownie taką, żeby tylko przykryć fusy. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zmiksować z mascarpone. Dodać przyprawy, kawę (razem z fusami) i wystudzoną żelatynę, wymieszać. Biszkopt umieścić w foremce, w której się piekł. Wyłożyć masę kawową i przykryć sernikiem.
  • 4. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan- fixem. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Porady

Jak każde ciasto z kremem najlepiej się kroi następnego dnia po przełożeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon Kawa Mascarpone Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować