Delikatny krem z selera

0 (0 ocen)

Krem niezwykle aromatyczny a to za sprawą selera.Warto posypać krem dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi lub na powierzchni zrobić esy floresy olejem z orzechów.

Składniki:

  • 1 średni seler korzeniowy
    6-8 łodyg selera naciowego
    1 średnia cebula
    1 średni ziemniak
    500 ml bulionu drobiowego
    125 ml śmietanki 30%
    10 dag sera z niebieską pleśnią
    50 g serka topionego emmentaler
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz
    sól

Delikatny krem z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera korzeniowego obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.Selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki.Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy cebulę.Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy oba rodzaje selera i podsmażamy wszystko razem kilka minut.Dodajemy zawartość patelni do gorącego bulionu,stopniowo dodajemy również śmietanę cały czas mieszając.Dodajemy serek topiony,przykrywamy i gotujemy do momentu,aż warzywa będą miękkie.Na koniec doprawiamy krem przyprawami.Przed podaniem dekorujemy listkami selera naciowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
    Inspiracja:Mój własny przepis.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy