Krem niezwykle aromatyczny a to za sprawą selera.Warto posypać krem dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi lub na powierzchni zrobić esy floresy olejem z orzechów.
Składniki:
1 średni seler korzeniowy
6-8 łodyg selera naciowego
1 średnia cebula
1 średni ziemniak
500 ml bulionu drobiowego
125 ml śmietanki 30%
10 dag sera z niebieską pleśnią
50 g serka topionego emmentaler
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
sól
Delikatny krem z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera korzeniowego obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.Selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki.Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy cebulę.Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy oba rodzaje selera i podsmażamy wszystko razem kilka minut.Dodajemy zawartość patelni do gorącego bulionu,stopniowo dodajemy również śmietanę cały czas mieszając.Dodajemy serek topiony,przykrywamy i gotujemy do momentu,aż warzywa będą miękkie.Na koniec doprawiamy krem przyprawami.Przed podaniem dekorujemy listkami selera naciowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Inspiracja:Mój własny przepis.
Komentarze