Delikatny filet z kurczaka w sosie pomidorowym

4.5 (141 ocen)

  • 45 min

Danie świetnie pasuje do makaronu, ziemniaków i pieczywa. Filet jest idealny dla dzieci jak i dorosłych.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 filet podwójny
    1 cebula
    2 łyżki mąki
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 kostka rosołowa
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    1 szklanka wody
    pieprz, sól
    natka pietruszki lub listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Delikatny filet z kurczaka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta umyć, i pokroić w słupki lub kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodać fileta i usmażyć na rumiano. Gdy mięso będzie zarumienione dodać cebulę krótko podsmażyć, następnie wlać wodę i dodać kostkę rosołową, czosnek przegnieciony przez praskę, sól i pieprz. Pod koniec gdy mięso będzie miękkie dodać przecier pomidorowy i podbijać mąką i śmietaną, całość powinna razem dusić się ok 5 min.

Porady

Warto pamiętać o przykryciu mięsa jest ono wtedy kruche i soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować