Delikatne ciasto z jabłkami delikatną pianką i galaretką

4.5 (196 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne delikatne ciasto , dla każdego łasucha .

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jabłek
    sok z połowy cytryny
    4 łyżki cukru
    3 galaretki
    200 ml śmietany 36%
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Delikatne ciasto z jabłkami delikatną pianką i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy z cukrem, następnie powoli dodajemy żółtka . Na koniec dodajemy mąki i proszek przesiane przez sitko. Dokładnie mieszamy.
    Przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy.2 galaretki najlepiej cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wody każdą osobno. Czyli 1 galaretka na 1 szklankę wody. I odstawiamy do wystygnięcia. Czerwona galaretkę rozpuszczamy normalnie i również odstawiamy do wystygnięcia.
    Jabłka obieramy kroimy w kostkę , skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do garnka podlewamy odrobina wody i chwile jabłka prażymy dodajemy cukier i mieszamy do momentu gdy jabłka będą miękkie ale nie będą się rozpadać . Studzimy .

    Biszkopt kroimy na pół. Do zimnych jabłek dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową dokładnie mieszamy i całość przekładamy na biszkopt. Odstawiamy chwilę w zimne miejsce aż galaretka sie całkowicie zetnie.

    Miksujemy śmietanę , do dobrze ubitej dodajemy powoli drugą galaretkę cytrynowa i dalej ubijamy. Gotowa piane przelewamy na masę jabłkową. A na nią układamy drugi blat biszkopta. Na górę wylewamy tężejąca galaretkę truskawkową . Całość odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować