Delikatne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
2.Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami i kokosem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki, żółtka. Wlać na gotujące mleko. Energicznie mieszać żeby budyń się nie przypalił. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
3.Masa śmietankowa: galaretkę rozpuścić w 1szkl. gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dać wystudzoną galaretkę.
4.Przełożenie: biszkopt - krem - ananasy - masa śmietankowa- starta czekolada
Porady
Z biszkopta należy ściągnąć skórkę wtedy krem nie będzie się oddzielał .
Komentarze