Delikatne ciasto

5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Tydzień bez ciasta to tydzień stracony. Coś słodkiego zawsze musi być.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt: (na blachę 23x38 cm)
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki kakao
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem:
    2 szkl. mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    6 łyżek kokosu
    2 żółtka
    4-5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    kostka masła

    masa śmietankowa:
    ½ l śmietany 30 %
    1 galaretka truskawkowa

    dodatkowo:
    puszka ananasów
    2 paski mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Delikatne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
  • 2. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami i kokosem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki, żółtka. Wlać na gotujące mleko. Energicznie mieszać żeby budyń się nie przypalił. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 3. Masa śmietankowa: galaretkę rozpuścić w 1szkl. gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dać wystudzoną galaretkę.
  • 4. Przełożenie: biszkopt - krem - ananasy - masa śmietankowa- starta czekolada

Porady

Z biszkopta należy ściągnąć skórkę wtedy krem nie będzie się oddzielał .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Ananas Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować