Delikatna tarta z kratką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię To!!

  • 60 min

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
    8 dag cukru pudru
    1 jajko
    21 dag masła
    8 dag śmietany 12%
    1/2 łyżeczki skórki z cytryny
    35 dag mrożonych malin
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 opakowania proszku do pieczenia
    sól

Delikatna tarta z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Delikatna tarta z kratką 1. W misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodać jajko, 17 dag masła, śmietanę i skórkę z cytryny. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce. Maliny włożyć do garnka. Wsypać cukier i podgotować. Następnie przecedzić przez drobne sitko i odstawić do ostygnięcia. Połączyć z mąką ziemniaczaną. Formę do tarty wysmarować resztą masła i wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, tworząc koło, i wyłożyć nim dno formy. Zostawić dłuższe brzegi. Na cieście rozprowadzić mus malinowy. Pozostałe ciasto pokroić na kawałki, po czym rozwałkować je na długie paski. Ułożyć je na nadzieniu, tworząc kratkę. Z resztek ciasta ukształtować małe kulki. Umieścić je w miejscu połączenia kratki z brzegami. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170*C. Piec ok. 40 minut na złoto. Ostudzony wypiek można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy