Delikatna letnia zupa ogórkowa

5 (192 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób

Ulubiona zupka moich dzieci. Szybka, prosta i smaczna.

  • 35 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków młodych
    150 g obranej marchewki
    75 g obranej pietruszki
    75 obranego korzenia selera
    150 g kiszonych młodych ogórków
    75 g obranej cebuli
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    2 łyżki czubate śmietany kwaśnej 18 %
    1 plaska łyżka mąki pszennej
    3 łyżki masła
    zielenina: świeży seler naciowy lub natka pietruszki lub kolendra lub koperek
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa Ogórki kiszone

Delikatna letnia zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • umyte warzywa na zupkę 1. Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Myjemy.
  • pokrojone warzywa w zupie 2. Następnie kroimy warzywa w kostkę. Zalewamy w garnku wodą. Wsypujemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  • starte ogórki kiszone 3. Kiszone ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy.
    Chwilkę zagotowujemy.
  • gotowanie zupki 4. Ze śmietany i mąki robimy zaprawkę. Rozrzedzamy gorącym płynem z zupy.
  • doprawienie zupki zaprawką 5. Wlewamy do garnka. Krótko całość zagotowujemy.
    Dodajemy masło.
  • posiekany, świeży seler naciowy 6. Na końcu wsypujemy posiekaną zieleninę.
  • gorąca zupka ogórkowa 7. Zupkę rozlewamy na talerze. Podajemy na gorąco z pieczywem, najlepiej domowym.
  • delikatna zupa ogórkowa 8. Smacznego :)

Porady

Zupę możemy ugotować na rosole z poprzedniego dnia lub bulionie wołowym. Zamiast śmietany możemy wlać mleko. Albo w ogóle zrezygnować z zaprawki- używając serka topionego do zagęszczenia. Kwaśność zupki korygujemy ogórkami lub kwasem spod ogórków. Najlepiej dodając stopniowo, do smaku. Gęstość zupy regulujemy wodą, nie powinna być, ani zbyt rzadka, ani za gęsta. Młode warzywa gotujemy krótko, zatem uważajmy, aby ich nie rozgotować. Warto próbować, czy już miękkie. Powinny być w całości, nie rozgotowane. Z młodych ogórków nie ściągamy skórki, trzemy razem. Zupka jest delikatna, nawet dla dzieci i ludzi starszych. Zupka smakuje równie dobrze na drugi dzień odgrzana. Jest syta, rozgrzewa i dodaje energii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować