Delikatna, krucha karkówka

4.5 (154 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niesamowicie czosnkowa, pyszna i rozpływająca się w ustach.. ;)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - karkówka wieprzowa bez kości: 2.5 kilograma
    - majeranek świeży: 1 pęczek
    - czosnek główka: 1 sztuka
    - czosnek niedźwiedzi suszony: 2 łyżki
    - miód gryczany: 4 łyżki
    - musztarda bawarska lub sarepska: 4 łyżki
    - sól morska gruba: 4 łyżeczki
    - czarny sos chilli: 4 łyżeczki
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Dania mięsne

Delikatna, krucha karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka 1. Karkówkę myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu i osuszamy.

    Obieramy dużą główkę czosnku, dzielimy na ząbki, które następnie
    przecinamy na pół. W mięsie robimy nacięcia (tyle, ile mamy ząbków
    ;)), mniej więcej na długość i grubość połowy kciuka. W zagłębienie
    wciskamy owinięty kilkoma gałązkami majeranku ząbek czosnku.

    Mięso solimy ze wszystkich stron, pieprzymy do smaku.
  • 2. Miód mieszamy z musztardą, czarnym sosem chilli oraz czosnkiem
    niedźwiedzim, marynatą otulamy całą karkówkę i odstawiamy do lodówki
    na przynajmniej dwanaście godzin.

    Następnego dnia wkładamy mięso do prodiża i pieczemy przez trzy -
    cztery godziny, co jakiś czas zmieniając stronę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Czosnek Karkówka Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować