Delikatna, krucha karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu i osuszamy.
Obieramy dużą główkę czosnku, dzielimy na ząbki, które następnie
przecinamy na pół. W mięsie robimy nacięcia (tyle, ile mamy ząbków
;)), mniej więcej na długość i grubość połowy kciuka. W zagłębienie
wciskamy owinięty kilkoma gałązkami majeranku ząbek czosnku.
Mięso solimy ze wszystkich stron, pieprzymy do smaku.
2.Miód mieszamy z musztardą, czarnym sosem chilli oraz czosnkiem
niedźwiedzim, marynatą otulamy całą karkówkę i odstawiamy do lodówki
na przynajmniej dwanaście godzin.
Następnego dnia wkładamy mięso do prodiża i pieczemy przez trzy -
cztery godziny, co jakiś czas zmieniając stronę.
Komentarze