Delicje w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Białka ubijamy na sztywną pianę,którą daje się kroić nożem.Nadal ubijając dodajemy po trochę cukru.Następnie wsypujemy suchy mak i kokos oraz proszek do pieczenia.Wszystko razem mieszamy delikatnie łyżką.Gotowe ciasto wylewamy na dużą formę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.Pieczemy w temp.170 stopni około 40 minut.Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy jest upieczone.
Wykonanie kremu:
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w szklance wody.Masło ucieramy mikserem do białości.Następnie dodajemy 4 żółtka i dalej ucieramy.Budynie gotujemy używając do nich 0,75L mleka i cukier.Zimny budyń dodajemy powoli do utartego masła i ucieramy na puszysty krem.Pod koniec ubijania wlewamy powoli tężejące galaretki wiśniowe i dalej dokładnie ucieramy.Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy cały krem.Na kremie układamy delicje(czekolada do góry) i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową.
Komentarze