Ciasto z kruchymi plackami. Przełożone gotowanym serem i jabłkami. Ciasto jest bardzo pyszne. Jest to stary mój przepis, lecz przerobiony.
2 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
ciasto:
-600 g. mąki
-1 szklanka cukru pudru
-3 jajka
-3 łyżeczki proszku do piecz.
-1 cukier waniliowy
-400 g. margaryny
-szczypta soli
masa serowa:
-1 kg. sera z wiaderka
-4 żółtka
-1 szklanka cukru
-200 g. masła
-1 budyń cytrynowy
-1 budyń czekoladowy
masa jabłkowa:
-1 kg. jabłek obranych i startych na tarce
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżki masła
-2 galaretki czerwone (tutaj truskawkowa i pomarańczowa)
-2-3 łyżki wody
Delicja z serem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto-Zmiksować jaja z pudrem ,margaryną i solą. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto, podzielić na 4 części.
2.Rozwałkować każdy i przenieść na blaszkę 30x37. Tu miałam 30x40, ale nie wałkowałam na całą blachę.
3.Nakłuć ciasto w blaszce.
4.Piec w 175* 10-13 min. (ciasto bardzo cieniutkie.)
5.Jeden placek ułożyć w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Do dwóch miseczek, dać po 2 żółtka i po 1/2 szklance cukru. Zmiksować jedną i drugą.
7.Ser rozdzielić do dwóch miseczek z koglem moglem. Przesiać do jednej budyń cytrynowy do drugiej czekoladowy.Zmiksować w obu miseczkach.
8.Włożyć do garnka połowę masła, roztopić. Wlać masę serową ciemną, wymieszać i na wolnym ogniu z uchyloną przykrywką, zagotować, lecz bokiem mieszać. Ostrożnie mieszając, bo może pryskać, lubi się przypalić. Masę gorącą wyłożyć na pierwszy placek.
9.Przykryć drugim plackiem.
10.Z masą serową białą tak samo postąpić jak z ciemną. Wyłożyć na ciasto.
11.Przykryć ciastem.
12.Masa jabłkowa - Jabłka obrać pokroić, potem zetrzeć na tarce jarzynowej.
13.Do garnka włożyć masło, dodać jabłka, cukier, wodę i smażyć z 10 minut. Odstawić i zaraz wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzić do lekkiego tężenia.
14.Wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
15.Przykryć ostatnim plackiem.
16.Polewa-Rozmieszać kakao z cukrem, potem wodą na papkę. Wstawić miskę nad parę, mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać margarynę, potem czekoladę w kostkach, mieszać do rozpuszczenia. Ciepłą rozsmarować po placku.
17.Białą czekoladę roztopić nad parą i polać placek ''za nitką''.
18.Ciasto kroić na drugi dzień.
19.Moja delicja:
i testowane, ciasto maślankowe z wiśniami:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-maslankowe-z-wisniami
Komentarze