Ciasto delicja na bogato z owocami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Zimny przekroić na 2 części.
2.Beza jogurtowo - kokosowa: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmniejszyć obroty i dodawać powoli jogurt, krótko zmiksować. Na koniec wsypać kokos, wymieszać łyżką. Piankę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia.
3.Krem budyniowy: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puch z masłem.
4.Galaretka owocowa: Galaretki rozpuścić w 800ml wody, gdy będzie chłodna połączyć z owocami.
5.Przełożenie:
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć1/3 kremu, ułożyć delicje. Zalać je tężejącą galaretką z owocami. Gdy stężeje posmarować ją 1/3 kremu i nałożyć bezę, ponownie krem i biszkopt. Wierzch dowolnie udekorować.
Komentarze