Ciasto Delicja na bogato z owocami i bezą

4.5 (160 ocen)

  • 50 min

Ciasto z wieloma warstwami, łączące w sobie paletę smaków i aromatów. Wszystko ze sobą świetnie smakuje oraz dodatkowo efektownie wygląda.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    ½ szklanki oleju
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Beza jogurtowo - kokosowa:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    180g gęstego jogurtu
    200g kokosu

    Krem budyniowy:
    700ml mleka
    5 żółtek
    5 łyżek cukru
    4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    200g masła

    Galaretka owocowa:
    2 opakowania galaretki
    400g dowolnych owoców

    Dodatkowo:
    1 opakowanie delicji
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto delicja na bogato z owocami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Beza jogurtowo - kokosowa: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmniejszyć obroty i dodawać powoli jogurt, krótko zmiksować. Na koniec wsypać kokos, wymieszać łyżką. Piankę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia.
  • 3. Krem budyniowy: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puch z masłem.
  • 4. Galaretka owocowa: Galaretki rozpuścić w 800ml wody, gdy będzie chłodna połączyć z owocami.
  • 5. Przełożenie:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć1/3 kremu, ułożyć delicje. Zalać je tężejącą galaretką z owocami. Gdy stężeje posmarować ją 1/3 kremu i nałożyć bezę, ponownie krem i biszkopt. Wierzch dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować