Daktylowa rolada z nadzieniem śmietanowo-kokosowym z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Pyszne,delikatna rolada. Dla każdego dla łasucha i łasucha na diecie:) pięknie zapraszam:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    200 g śmietany 12%
    15 g wiórków kokosowych
    25 g orzechów włoskich łuksanych
    50 g suszonych daktyli
    60 g mąki pszennej


    Składniki dodatkowe:
    3 jajka

    Składniki robocze:

    10 g cukru brzozowego
    2 lyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Daktylowa rolada z nadzieniem śmietanowo-kokosowym z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Daktyle zalać 1/2 szklanki wrzątku i zostawić na 3-4 godziny, im dłużej tym lepiej. Następnie odcedzić i zmiksować ( w razie konieczności dodać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli).
  • image-07jakq5 2. Białka oddzielić od żółtek. Żóltka ubić a następnie dodać zmiksowane daktyle i całość dokładnie wymieszać.
  • image-1nf7vm5 3. Dodać przesianą mąkę, razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem.
  • image-25p7nmv 4. Białka ubić na sztywną pianę. W 2-3 partach dodać do ciasta i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  • image-2b4x99m 5. Wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia ( 29*33 cm). Piec w 170 st około 10-12 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika,przelożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i zrolować. Zostawić do ostygnięcia.
  • 6. Nadzienie:
    Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. ŚMietanę wymieszać z cukrem brzozowym i wiórkami kokosowymi. Stopniowo dodawać żelatynę i mieszać aby nie było grudek.
  • image-1f2y9q2 7. Biszkopt rozwinąć i nałożyć śmietanowy krem. Następnie rozłożyć po całej powierzchni orzechy i ściśle zrolować. Odłożyć do lodówki na około 3-4 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy Śmietana Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować