Daktylowa rolada z nadzieniem śmietanowo-kokosowym z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Daktyle zalać 1/2 szklanki wrzątku i zostawić na 3-4 godziny, im dłużej tym lepiej. Następnie odcedzić i zmiksować ( w razie konieczności dodać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli).
2.Białka oddzielić od żółtek. Żóltka ubić a następnie dodać zmiksowane daktyle i całość dokładnie wymieszać.
3.Dodać przesianą mąkę, razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem.
4.Białka ubić na sztywną pianę. W 2-3 partach dodać do ciasta i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
5.Wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia ( 29*33 cm). Piec w 170 st około 10-12 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika,przelożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i zrolować. Zostawić do ostygnięcia.
6.Nadzienie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. ŚMietanę wymieszać z cukrem brzozowym i wiórkami kokosowymi. Stopniowo dodawać żelatynę i mieszać aby nie było grudek.
7.Biszkopt rozwinąć i nałożyć śmietanowy krem. Następnie rozłożyć po całej powierzchni orzechy i ściśle zrolować. Odłożyć do lodówki na około 3-4 godziny. Smacznego!
Komentarze