Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta słodka przekąska jest tak banalnie prosta w przygotowaniu że trudno nawet mówić o przepisie. Jest to raczej propozycja podania. Niemniej nie da się ukryć że absolutnie obłędna! Gorąco polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 10 dużych! suszonych daktyli
    10 płaskich łyżeczek masła orzechowego niesłodzonego (opcjonalnie zmiksowane na pastę orzechy ziemne)
    tabliczka dobrej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faszerowane

Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle delikatnie rozkrawamy z jednej strony i wyjmujemy pestkę. Do środka każdego daktyla nakładamy po płaskiej łyżeczce masła orzechowego, uważając aby nie rozerwać daktyli.
    Zamiast gotowego masła orzechowego możemy użyć uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych zmiksowanych prze kilka minut na gładką pastę.
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Pojedynczo wkładamy nadziane daktyle do czekolady i dokładnie obtaczamy. Pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce. Przekładamy na talerzyk i chłodzimy w lodówce do uzyskania pełnej twardości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Daktyle Masło orzechowe Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować