Bardzo lubię dania z jednego garnka czy patelni. Bardzo lubię także botwinkę, szkoda, że można ją zjeść tylko wiosną. Przygotowuję ją wtedy na różne sposoby. Tak przygotowana kasza zachwyci wszystkich smakoszy.
Danie jednogarnkowe z kaszą, botwinką i mięsem mielonym drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Jasnozieloną część pora pokrój w półplasterki. Botwinkę dokładnie opłucz, osusz. Jeśli są buraczki to obierz je i pokrój w małą kostkę. Natomiast liście i łodygi pokrój w 1-2 cm słupki. Mięso mielone obsmaż na osobnej patelni.
2.Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij cebulę i pora. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Dodaj kaszę pęczak oraz oregano i smaż razem 3 minuty. Dodaj mięso, wymieszaj i wlej wino. Gotuj chwilę aż wino odparuję.
4.Wówczas dodaj pokrojone buraczki, zalej całość bulionem, dodaj sos sojowy. Danie zagotuj. Gotuj je około 25 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
5.Dodaj liście i łodyżki botwinki, przykryj i gotuj 5 minut. Danie odkryj, dodaj sok z cytryny, ocet winny i gotuj bez przykrycia jeszcze 2-3 minuty. Danie dopraw do smaku.
Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
Życzę smacznego!
Komentarze