Danie jednogarnkowe – biała fasola z chorizo w pomidorach

4.49 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To danie odrobinę przypomina fasolkę po bretońsku, ale smakuje zupełnie inaczej. Wszystko za sprawą hiszpańskiej kiełbasy chorizo, która nadaje mu paprykowy posmak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g białej fasoli (użyłam jaś karłowy)
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    200 g kiełbasy chorizo
    2 puszki pomidorów krojonych
    ½ papryczki chili
    200 ml wody
    sól
    cukier
    papryka słodka
    posiekana natka pietruszki
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Danie jednogarnkowe – biała fasola z chorizo w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wrzucam do durszlaka i przepłukuję, następnie przekładam ją do garnka, zalewam woda i zostawiam do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wymieniam wodę, w której moczyła się fasola i gotuję w osolonej wodzie przez około godzinę. Po ugotowaniu odsączam i odstawiam. Cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. W dużym garnku rozgrzewam 2-3 łyżki oleju, wrzucam cebulę i czosnek, smażę 2-3 minuty, często mieszając. Kiełbasę kroję w plastry, dorzucam do garnka, smażę razem 5 minut. Dodaję pomidory i posiekaną papryczkę chili, oprószam solą, dokładnie mieszam. Po kilku minutach dodaję ugotowaną fasolę. Wlewam 200 ml wody, mieszam, doprawiam do smaku solą, słodką papryka i odrobiną cukru jeśli pomidory były kwaskowe. Dodaję 1 łyżkę posiekanej pietruszki. Gotuję na średnim ogniu przez 15 minut. Przed podaniem posypuję pietruszką, podaję z bagietką.

Porady

Do przygotowania tego dania użyłam fasoli suszonej, ale można użyć fasolki z puszki, należy ją wówczas odsączyć, przepłukać i dodać w tym samym czasie jaki widnieje jest w przepisie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować