Danie chińskie

4.49 (164 ocen)

  • 60 min

Co powiecie na chińszczyznę ? Smaki są bardzo dobrze wyczuwalne, czuć posmak słodyczy oraz ostrości, co idealnie ze sobą współgra.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1. Duża pojedyncza pierś z kurczaka
    2. Duża marchew
    3. 7 różyczek brokułu (ja użyłam mrożonego)
    4. Duża garść fasolki szparagowej zielonej (również użyłam mrożonek)
    5. 3 cebulę
    6. 1 słoik 350g sos chiński (ja użyłam z łowicza)
    7. 4 łyżki sosu słodki, chili tao tao
    8. 1 kostka rosołowa
    9. 2 łyżeczki ostrej papryki
    10. 3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
    11. 3 duże szczypty soli morskiej
    12. Mała garść grzybów MUN
    13. 4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Danie chińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w średniej długości paski, następnie na 2 łyżkach oleju delikatnie rumienimy kurczaka. W woku rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju, marchew obieramy i dzielimy na około 3 części , po czym kroimy słupki w paseczki, dorzucamy do woka i chwile dusimy. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, powstały wywar dolewamy do marchwi, po około 10 minutach duszenia dodajemy fasolkę szparagową wraz z brokułem i grzybami, dolewamy wodę tak aby delikatnie przykryła warzywa. Dusimy około 30 minut na małym ogniu aż płyny odparują, następnie dokładamy kurczaka, słoik z sosem chińskim, pieprz, paprykę, sól oraz sos tao tao. Dusimy jeszcze około 15 min aż wszystkie składniki przejdą smakiem oraz zmiękną. Podajemy z frytkami lub ryżem, można również przystroić kapustą z marchwią i koperkiem, tak jak to było w moim przypadku.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować