dania z patelni - Pikantne warzywa z soczewicą i curry

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

Doskonałe danie po zimnym powrocie z pracy, pełniące rolę rozgrzewającą i sycącą. Kompozycja przypraw sprawia, że zwiększymy odporność na choroby i przyprawy te sprawią, że przyspieszą naszą przemianę materii.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 ząbek czosnku
    - oliwa z oliwek
    - 1 cebula
    - świeże chili - 1 sztuka (dodać wg uznania)
    - soczewica zielona lub czerwona - wg uznania
    - 100 g kalafiora
    - 1 marchewka
    - 1 pietruszka
    - pół selera korzeniowego
    - 1 łodyga selera naciowego
    - 1 ziemniak (ma dużo wit. C, więcej niż cytryna)
    - 2 łyżeczki przyprawy curry
    - 1 łyżeczka imbiru lub świeży korzeń mały
    - 0,5 łyżeczki papryki czerwonej
    - sok z 1 cytryny
    - można dodać śmietanę lub beztłuszczowy jogurt na potrawę na talerzu
    - sól, pieprz, szczypta cukru, siekana natka pietruszki.
    - sałata mix lub roszponka lub rucola do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Dania z patelni - pikantne warzywa z soczewicą i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na zimną patelnię dodać czosnek pokrojony w plasterki, chili i oliwę z oliwek oraz sól i podgrzewać na małym ogniu. Dodać soczewicę i podlewać wodą lub bulionem jak do risotto. Gdy będzie w połowie miękkie tak po 15 minutach dodajemy warzywa pokrojone dowolnie, im grubiej to dodajemy wcześniej, im cieniej to pod koniec. Podlewamy chochlą wody z bulionem wyparuje i znowu itd do uzyskania konsystencji pół twardej. Doprawiamy śmietaną wg uznania lub jogurtem na talerzu, dodajemy przyprawy i doprawiamy. wykładamy i dekorujemy miksem sałat lub papryka czerwoną julienne, rucolą, natką pietruszki.

Porady

- Mieszamy czosnek, chili, sól z oliwą zimną i podgrzewamy powoli, żeby nadać smaku oliwie i soczewicę wrzucamy jak czosnek jest biały i czuć go w powietrzu, a nie czarny lub złoty. - Pamiętajmy jeśli podlewamy bulionem to lepiej jest wymieszać go pół na pół z wodą, lepiej na końcu posolić, niż przesolić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować