Czysty barszcz czerwony

5 (179 ocen)

Od dawna stosuję ten przepis, a barszcz jest odpowiedni do świątecznych pierogów i uszek z kapustą i grzybami. Smakuje również z bigosem.

Składniki:

  • 50 dag buraków
    2 marchewki
    2 pietruszki
    seler
    por
    cebula
    1 łyżka vegety
    3-4 ząbki czosnku
    2 dag suszonych grzybów
    2-3 liście laurowe
    2-3 goździki
    po 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    butelka koncentratu buraczanego (480 ml)
    2 łyżeczki cukru
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Czysty barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, obrać. Grzyby wypłukać. Z marchewki, pietruszki, selera, pora, cebuli, grzybów i 2 i 1/2 litra wody przygotować wywar. Dodać utarte buraki, posiekany czosnek i przyprawy. Gotować 35 minut. Przecedzić. Dolać koncentrat buraczany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać do zawrzenia, ale nie gotować.

Porady

Barszcz będzie jeszcze lepszy jeśli dodamy zakwas buraczany domowej roboty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki Koncentrat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować