Czwartkowy zdrowy obiad-klopsiki z kapustą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Domowy obiad to idealne wspomnienie z dzieciństwa. Klopsiki z kapustą,ryż z kurkumą oprószony tartym parmezanem, smażone pieczarki,ogórki konserwowe i brokuły to skarbnica witamin.Na zdrowie!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż basmanti woreczki: 2 sztuki
    - mięso mielone indycze: 500 gramów
    - pieczarki średniej wielkości: 8 sztuk
    - parmezan: 20 gramów
    - brokuły mrożone -koszyczki: 8 sztuk
    - mąka pszenna: 6 łyżek
    - natka pietruszki posiekana: 2 łyżeczki
    - jaja z chowu ekologicznego: 1 sztuka
    - chleb tostowy, kromki: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek w sprayu: 1 sztuka
    - sól i pieprz świeżo mielony: 3 szczypty
    - cebula biała (Jeżeli cebula jest duża dodamy jej tylko połowę.): 1 sztuka
    - mielona kurkuma: 1 szczypta
    - kiszona kapusta z marchewką i kminkiem: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Chleb tostowy Dania główne

Czwartkowy zdrowy obiad-klopsiki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula biała 1. Cebulę rozdrabniamy blenderem. Ogórki konserwowe kroimy w talarki.
  • mięso mielone 2. Mięso mielone z indyka wyjmujemy z lodówki,aby nie było zbyt zimne.Łatwiej nam będzie je wymieszać z innymi komponentami.W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy ryż,do wody dodajemy też małą szczyptę kurkumy(dzięki kurkumie ryż nabiera pięknego żółtego koloru i egzotycznego smaku). W innym małym garnku w osolonej wodzie gotujemy brokuły.Pieczarki kroimy na plasterki,solimy i smażymy na oliwie.
  • mięso mix 3. Mięso mielone łączymy z kromkami pieczywa tostowego,surowym jajkiem,solą,pieprzem,rozdrobnioną cebulą.
  • foremka 4. Deskę kuchenną posypujemy mąką.Do formowania klopsików warto używać foremki,dzięki temu nasze klopsiki będą podobnej wielkości.Tej samej foremki można użyć do formowania porcji ryżu.
  • klopsik z kapusta 5. Na porcję mięsa mielonego nakładamy łyżeczkę kiszonej kapusty.Ja lubię kapustę kiszoną z kminkiem, ponieważ jest zdrowy i smakuje mi. Można użyć też kapusty bez kminku.
  • klopsik 6. Formujemy zgrabne klopsiki.Mięso zagniatamy w taki sposób,aby kapusta znalazła się wewnątrz klopsika. Klopsiki smażymy na oliwie.
  • ser 7. Parmezan należy utrzeć na tarce o średnich oczkach.
  • obiad 8. Na talerzu układamy ryż,każdą porcję posypujemy tartym parmezanem. Obok ryżu układamy klopsiki,brokuły,ogórki konserwowe i pieczarki. Pieczarki można oprószyć natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować