Cztery smaki z masą serową

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jedno ciasto a cztery smaki, na paterze wspaniale się prezentuje , jak by były cztery różne ciasta. Smakuje wybornie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasta :
    - 350 g margaryny ( u mnie Kasia)
    - 1 szklanka cukru ( 250 ml)
    - 9 dużych jajek
    - 9 łyżek oleju
    - 3 szklanki mąki pszennej( 750 ml)
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki ciemnego kakao
    - 1 kisiel wiśniowy
    - 1/2 szklanki maku sypkiego (125 ml)
    - 1/2 szklanki wiórków kokosowych (125 ml)

    Masa serowa:
    - 800 g sera białego zmielonego
    - 1 szklanka cukru
    - 250 g masła
    - 4 żółtka
    - 2 budynie śmietankowe bez cukru
    - 1/2 szklanki mleka (125 ml)
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cztery smaki z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Białka oddzielam od żółtek. Miękką margarynę ucieram z cukrem, do utartej dodaję po jednym żółtku, cały czas ucieram, następnie dolewam porcjami olej , i dodaję przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję na końcu do ciasta i delikatnie mieszam. Gotowe ciasto dzielę do czterech misek, do jednej dodaje kisiel, do drugiej kokos, do trzeciej kakao a do czwartej mak. Mieszam dokładnie. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam ciasto na przemian, kolejność dowolna.

    Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C

    Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, po czym przekrawam wzdłuż.
  • Przygotowanie masy
2. W większym garnku roztapiam masło, w misce łączę ser z żółtkami i z cukrem. Dodaję do masła i zagotowuję. Dodaję rozpuszczone w mleku budynie, dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia, następnie odstawiam aby przestygła.

    Masa ma być ciepła , wtedy przekładam nią placki. Wierzch oprószyłam cukrem pudrem, można zrobić polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować