Czeskie knedliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę pokroić w kostkę, przyrumienić na maśle partiami, Również na maśle zeszklić cebulę i dodać do grzanek.
Następnie dodać mąkę mleko jajka natkę pietruszki, sól i wymieszać ciasto.
Folię aluminiową posmarować lekko olejem i nałożyć 3 równe porcje na osobne kawałki.
2.Zawinąć dokładnie w rulony zacisnąć brzegi i obwiązać nitką.
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć knedliki i gotować ok 45 min.
Przygotować sos.
Do rondelka podlać łyżkę oleju wrzucić posiekaną drobno cebulę, pokrojone pomidory i paprykę, podsmażyć chwilkę i podlać bulionem dodać przyprawy i gotować ok 15 min. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą i cukrem do smaku.
Po wyjęciu położyć na ok 10 min by odparowały. Rozwinąć i kroić w plastry. Polewać sosem.
Knedliki można podać z gulaszem.
Komentarze