Czeskie knedliki

4.49 (141 ocen)

  • 60 min

jak zużyc nadmiar czerstwej bułki? proste... mozna na obiad zrobic czeskie knedliczki

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g bułki, mogą być kajzerki
    300 g mąki
    4 jajka
    1 szkl mleka
    szczypta soli
    1 cebula
    garść natki pietruszki
    łyżka oleju
    trochę masła do smażenia grzanek

    na sos
    1 papryka
    1 pomidor
    pół cebuli
    szczypta bazylii
    szczypta oregano
    szczypta majeranku
    szczypta czubricy czerwonej
    sól
    pieprz
    łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka cukru
    1 łyzka oleju
    3/4 szkl bulionu
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Czeskie knedliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czeskie knedliki 1. Bułkę pokroić w kostkę, przyrumienić na maśle partiami, Również na maśle zeszklić cebulę i dodać do grzanek.
    Następnie dodać mąkę mleko jajka natkę pietruszki, sól i wymieszać ciasto.
    Folię aluminiową posmarować lekko olejem i nałożyć 3 równe porcje na osobne kawałki.
  • Czeskie knedliki 2. Zawinąć dokładnie w rulony zacisnąć brzegi i obwiązać nitką.
    W dużym garnku zagotować wodę, włożyć knedliki i gotować ok 45 min.

    Przygotować sos.
    Do rondelka podlać łyżkę oleju wrzucić posiekaną drobno cebulę, pokrojone pomidory i paprykę, podsmażyć chwilkę i podlać bulionem dodać przyprawy i gotować ok 15 min. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą i cukrem do smaku.

    Po wyjęciu położyć na ok 10 min by odparowały. Rozwinąć i kroić w plastry. Polewać sosem.
    Knedliki można podać z gulaszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Knedliki

To może cię zainteresować